Blog | Waarom een training geen oplossing is voor gedoe in het team

Of ik een communicatietraining wil geven, met feedback enzo, want het loopt niet lekker in het team.
Ehh… ja natuurlijk kan dat. Maar mijn alarmbellen gaan al af: wat maakt dat het niet lekker loopt?


Gedoe in de onderstroom

Al gauw blijkt dat er meer speelt. Gebrek aan onderlinge communicatie en feedback zijn slechts symptomen van wat er echt aan de hand is. Natuurlijk, communicatievaardigheden maken het makkelijker. Maar als in de onderstroom teveel gedoe is, dan ontbreekt de veiligheid om feedback te geven. Het is dus belangrijk om eerst met de onderstroom aan de slag te gaan. Hiervoor heb ik een teamtraject gestart.

De spanning is voelbaar

De eerste teamdag begint goed. Het team vindt het fijn om samen met elkaar aan de slag te gaan. Om verschillende (vooral systemische) redenen is dit de eerste keer dat het team compleet is. Beetje bij beetje komt het gedoe op tafel. De spanning in de ruimte is voelbaar. De verschillende kampen zitten zichtbaar gescheiden van elkaar. We maken afspraken hoe we de komende weken verder gaan met de vragen. In de middag staat de training communicatie op het programma. De opdrachtgever en de deelnemers gaven vooraf aan hieraan behoefte te hebben. En het geeft dan ook wat lucht na een stevige ochtend.

De dikke olifant

Oeps! Wat een misvatting! Het systeemgeweten is sterker en roept ons terug. De een na de ander zegt niet toe te zijn aan een training. En voelt de dringende behoefte om het ochtenddeel voort te zetten. En terecht, want dit is wat het team nodig heeft. Er is geen ruimte voor leren als de dikke olifant nog in de kamer staat.

Hoe de spanning daalt na de juiste interventie

Hoppa, de training leg ik aan de kant. Ze hebben zoveel meegemaakt en willen eindelijk gezien en gehoord worden. Ze willen wel graag veranderingen, maar ze zijn ook bang dat zaken verloren gaan. Zaken die al lang onder druk staan. De deelnemers gaan in kleine gemixte groepen met elkaar in gesprek over: wie ben je, wat doe je, wat mag niet verloren gaan en wat wil je bereiken. De spanning die zo sterk voelbaar was, daalt in een half uur naar een fijn niveau.

Opgelucht

Aan het einde van de dag noemen ze termen als: Opgelucht. Perspectief. Positief. Verbinding. Samen. Het team gaat goed naar huis. Ook al is het gedoe nog niet helemaal opgelost, de eerste stappen zijn gezet en het effect is direct zichtbaar op de werkvloer. Collega’s buiten het team merken direct dat de teamleden meer in gesprek met elkaar zijn en de sfeer positiever is.
Op naar de tweede teamdag!

Heb jij ook een team waar het niet lekker loopt? Waarvan je weet dat het gedoe in de weg zit? Dat de groep meer in huis heeft dan het laat zien? En wil je graag dat de blokkades worden opgelost en het team in beweging komt?

Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend strategiegesprek! Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek.