Blog | 'Nieuw is altijd slecht, wees nooit niet bang'

Net holbewoners
Als ik met een team samenwerk, denk ik weleens ‘we zijn net holbewoners’. Ehh….. begrijp me niet verkeerd! Ik bedoel, dat we echt gewoontedieren zijn. En dat dat meestal handig is in ons leven en werk, maar dat dat ons als groep ook belemmert in onze verandering.

The Croods

Afgelopen weekend keek ik met mijn kinderen en Netflix film ‘The Croods’. Een verrassend goede animatiefilm. Van jong tot oud hebben we gelachen, ieder door zijn eigen ‘bril’. En ik had natuurlijk die van ‘de teamcoach’ of ‘de veranderaar’ op.
Voor wie de film niet kent: The Croods gaat over de allereerste grotfamilie uit de prehistorie. Vaders regel is ‘nieuw is altijd slecht, wees nooit niet bang’. Niemand mag de grot verlaten. De puberende dochter denkt daar anders over, tot grootste angst van haar vader. Tijdens haar nachtelijke uitstapje ontmoet ze een jongen. Hij heeft al veel heeft ontdekt en kan daardoor ook buiten een grot overleven. Als de grot verwoest wordt, kan de familie niet anders dan op ontdekkingsreis gaan. De Croods maken kennis met een heel nieuwe wereld, vol avontuur en fantastische wezens.

'Wij redden het, omdat wij de regels veranderden'
De slotwoorden waren echt prachtig. Woorden van de puberdochter natuurlijk.
"Aan de gezonde bruine kleur kun je zien: we zijn niet echt holbewoners meer. Onze wereld is nog steeds wreed en vijandig, maar nu weten we dat de Croods het gaan redden. Omdat wij de regels veranderden, de regels die ons in het donker hielden. En dankzij mijn vader, die ons leerde dat echt íedereen kan veranderen. Dus vanaf nu blijven we hier, waar we het licht kunnen volgen." 

Overlevingsangst versus leerangst
Voor de familie Croods is eerst de overlevingsangst kleiner dan de leerangst. Dus ze blijven lekker zitten waar ze zitten: in de grot.
Door de grote aardverschuivingen verandert dit: de overlevingsangst wordt groter dan de leerangst. Oftewel, het is niet meer veilig om te blijven waar ze altijd gewend waren te leven. Het is veel veiliger om nieuwe vaardigheden en nieuwe delen van de wereld te ontdekken.
Bij veranderingen in teams gaat dit net zo. Pas wanneer je voelt/ziet/hoort/denk dat de leerangst kleiner is dan de overlevingsangst, durf je de stap te wagen en komt het veranderproces echt op gang.

Weet jij hoe het met de leer- en overlevingsangsten in jouw team?
Wil je die ontdekken om zo de sleutel te vinden tot de gewenste verandering?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op.
 

O ja, klik hier als je de trailer wilt zien van de film The Croods. En natuurlijk is de complete film te zien op Netflix.