Blog

Op-ge-lucht en bek-af

De eerste teamdag liep ‘zoals verwacht anders dan gedacht’. Hierover vertelde ik al eens in een vorige blog. Het was duidelijk dat er nog veel oud zeer zat. En dat dat leidde tot nieuw zeer. Het zat zo diep dat zelfs nieuwe collega’s (die de historie niet kenden), hier last van kregen. ‘Gedoe’ is dan een understatement. En alle teamleden willen dat het opgelost wordt. Weer lekker in de flow, jezelf kunnen en mogen zijn, samen ontwikkelen en mooie resultaten boeken. Dus: tijd voor interventies op de tweede teamdag.

Rust en oorverdovende stilte

Met een spannend programma én met vertrouwen start ik de tweede teamdag. Het team druppelt binnen en ik merk dat ze bereid zijn het aan te gaan, maar het ook spannend vinden. Na een korte geleide meditatie is iedereen geland: rust en oorverdovende stilte in de groep. We zijn geland in het hier en nu. We luisteren met een check-in naar elkaar hoe een ieder de eerste teamdag heeft ervaren en waar het verlangen zit voor vandaag. We zijn er klaar voor.

Oordeelvrij en compassie

Ik neem het team mee naar de piramide van Lencioni (kenmerken van sterke en zwakke teams) en het NLP communicatiemodel, als basis om ‘oordeelvrij’ en met compassie te luisteren naar de ander. We spreken een aantal spelregels af, zodat het voor een ieder veilig is om dat te delen wat je dwars zit.

Grootste frustratie op de meetlat

Ik geef het team de opdracht: voel bij jezelf waar je grootste frustratie, boosheid of verdriet vanuit het werkverleden zit, dat je nu het meest in de weg zit. Voel wat dit met je doet: kun je er nu totaal ontspannen naar kijken, maakt het dat je niet lekker in je vel zit of kom je wellicht helemaal niet meer uit de verf en werkt het verlammend? De teamleden gaan allemaal op de grote meetlat staan: 0 is zeer negatieve gevoel, 10 is een super gevoel. De collega’s staan op de lage cijfers …. Wat wordt op deze manier het effect van het gedoe zichtbaar!

Rollercoaster

Vervolgens mag elke collega individueel - of bijgestaan door anderen - op de symbolische meetlat delen wat maakt dat hij/zij daar staat en welk gevoel daarbij hoort. Wow… een intense en emotionele rollercoaster volgt. Met trillende lijven, tranende ogen en overslaande stemmen gooit elke collega eruit waar hij/zij last van heeft. Samen geven we woorden aan de thema’s die we hebben gehoord en we constateren dat er veel overeenkomsten zijn.

Respect

Wat heb ik een respect voor deze groep! Respect voor iedereen om oordeelvrij en met compassie te luisteren. En vooral respect voor iedereen die zo kwetsbaar de grootste frustratie en het effect hiervan heeft durven te uiten.
Aan het einde van de dag was iedereen opgelucht. Maar ook bekaf.

En nu? Zo’n teamdag vraagt om een goede opvolging. De derde teamdag staat gepland. In verbinding met elkaar samen aan de slag met de thema’s. En tijd voor een borrel.

Wil jij ook aan de slag met de onderstroom in je team? Om het onbesprokene bespreekbaar te maken?
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Of wil je gewoon even van gedachten wisselen?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Wie mij goed kent weet dat ik helemaal los ga in Escaperooms. Samen pijlsnel puzzels oplossen om zo via verrassende nieuwe ruimtes de sleutel naar buiten te vinden. Maar is dit voor alle teams altijd een succes?

Lees hier verder

9 januari 2023

In onze keuken hangt al jaren een poster met de tekst "Niks moet, niksen mag".

Als bezige bij, gaat het mij niet makkelijk af, dat niksen.
En dan is het zomervakantie, lopen de temperaturen op en denk ik, ‘jaaaaa, “niks moet, niksen mag”!
Lees hier verder

18 juli 2022

Als ik met een team samenwerk, denk ik weleens ‘we zijn net holbewoners’. Ehh….. begrijp me niet verkeerd! Ik bedoel, dat we echt gewoontedieren zijn. En dat dat meestal handig is in ons leven en werk, maar dat dat ons als groep ook belemmert in onze verandering.
Lees hier verder

13 juni 2022


Over de aangeboden plek, magische plek en dienende plek
De klant staat voor mij voorop. En dus voer ik de opdracht niet klakkeloos uit, maar stel ik deze eerst ter discussie. Klinkt tegenstrijdig, maar toch doe ik.
Lees hier verder

16 mei 2022