Blog

‘Ik wil geen groepssessies meer’

In de rubriek 'Wat zou u doen?' in de Volkskrant Magazine stond een lezersvraag (Vk 22-04-2023). De vrouw wil geen ‘door de baas georganiseerde groepscoachingsessies meer’. Want ze ervaart deze als psychisch en soms ook fysiek grensoverschrijdend. Ze ervaart onveiligheid en ongelijkwaardigheid.
De lezersadviezen variëren van ‘gewoon uitzitten deze sessies’, het bespreekbaar maken tot vertrekken bij het bedrijf.

Onveiligheid in teams

De vrouw werkt in het bedrijfsleven en heeft blijkbaar teveel negatieve ervaringen gehad met dit soort sessies. Als dergelijke sessies ‘normaal’ zijn in een bedrijf, is het een patroon. Ook buiten de sessies om zal er onveiligheid, ongelijkwaardigheid en gebrek aan vertrouwen zijn. Teams halen dan niet het beste bij zichzelf naar boven en gaan niet meer voor de gezamenlijke doelen.

Grensoverschrijdend gedrag oplossen

Het is belangrijk om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken door het bloot op tafel te leggen. Vaak is het een symptoom van iets groters, van oud zeer. Een bron waar zowel de ‘dader’ als de ‘slachtoffer’ last van heeft. En wat steeds maar weer zichtbaar oppopt in het systeem, in het gedrag van willekeurige teamleden. Dat vraagt om gezien, bespreekbaar en opgelost te worden.

Ben je benieuwd hoe het zit met de veiligheid in jouw team? Vraag dan hier de gratis checklist aan!

Wil je met je team aan de slag, neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend verbindend gesprek kijken we samen wat de uitdagingen zijn en wat ervoor nodig is om te zorgen dat het team weer met veel ontspanning en plezier samenwerkt.

Wie mij goed kent weet dat ik helemaal los ga in Escaperooms. Samen pijlsnel puzzels oplossen om zo via verrassende nieuwe ruimtes de sleutel naar buiten te vinden. Maar is dit voor alle teams altijd een succes?

Lees hier verder

9 januari 2023

In onze keuken hangt al jaren een poster met de tekst "Niks moet, niksen mag".

Als bezige bij, gaat het mij niet makkelijk af, dat niksen.
En dan is het zomervakantie, lopen de temperaturen op en denk ik, ‘jaaaaa, “niks moet, niksen mag”!
Lees hier verder

18 juli 2022

Als ik met een team samenwerk, denk ik weleens ‘we zijn net holbewoners’. Ehh….. begrijp me niet verkeerd! Ik bedoel, dat we echt gewoontedieren zijn. En dat dat meestal handig is in ons leven en werk, maar dat dat ons als groep ook belemmert in onze verandering.
Lees hier verder

13 juni 2022


Over de aangeboden plek, magische plek en dienende plek
De klant staat voor mij voorop. En dus voer ik de opdracht niet klakkeloos uit, maar stel ik deze eerst ter discussie. Klinkt tegenstrijdig, maar toch doe ik.
Lees hier verder

16 mei 2022