Blog

Escaperoom: pleister op de etterende wond?

Wie mij goed kent weet dat ik helemaal los ga in Escaperooms. Samen pijlsnel puzzels oplossen om zo uiteindelijk via verrassende nieuwe ruimtes de sleutel naar buiten te vinden. Maar is dit voor alle teams altijd een succes?

Wat levert het eigenlijk op?
In de Volkskrant Magazine (07-01-2023) stond in het artikel ‘Een wapen tegen weglopend personeel’ hoe deze teamuitjes worden gebruikt als bindmiddel. Wat levert het eigenlijk op?

  • gezellige dag met hapje en drankje (mooie beloning, samen herinneringen maken)
  • elkaars verborgen talenten ontdekken
  • je direct collega’s beter leren kennen in andere setting
  • ook andere collega’s leren kennen (leg je ook op het werk makkelijker contact)

... maar pas op bij conflicten in je team...
Maar zoals in het artikel staat, is het wel opletten…. Want als er conflicten zijn in het team of als er wordt gepest, is een potje lasergamen niet echt handig….. Een activiteit waar je SAMEN de strijd aangaat, zoals een strijd tegen de lastige puzzels in een escaperoom, is dan beter op zijn plaats.

'We willen graag een leuke teamdag, kun je ons hierbij helpen?'
Elk jaar is er wel een team dat contact met mij opneemt met de vraag: ‘we willen graag een leuke teamdag met elkaar, kun je ons hierbij helpen’. Als ik dan doorvraag wat de aanleiding is, blijkt dat er meer aan de hand is:

  • jarenlang opgebouwd oud zeer, wat blijft dooretteren
  • onderling roddelen en cynische opmerkingen naar elkaar
  • onderling feedback geven en ontvangen gebeurt zelden
  • met regelmaat zijn teamleden (langdurig) ziek
  • en een aantal collega’s kijkt al om zich heen

Kortom: hier is zoveel aan de hand, dat een gezellige teamdag hier meer een blije Paw Patrol pleister is op de etterende wond. Altijd goed om iets gezelligs te organiseren, vooral doen! Maar als je écht de problemen wilt aanpakken, is er veel meer nodig dan een pleister. Als teamcoach zorg ik voor échte verbinding.

Laatst noemde iemand mij ‘Teamdokter Toke’.
Misschien is dit wel een passende naam. Ik ben geen pleisterplakker, maar ik ben een Kei in Verbinden.

Heb jij ook team dat meer nodig heeft dan een gezellige Paw Patrol pleister?
Neem dan direct contact met mij op voor een vrijblijvend verbindend gesprek op mijn spreekuur.
Samen dokteren we uit hoe we het beste jouw team kunnen verbinden.

Wie mij goed kent weet dat ik helemaal los ga in Escaperooms. Samen pijlsnel puzzels oplossen om zo via verrassende nieuwe ruimtes de sleutel naar buiten te vinden. Maar is dit voor alle teams altijd een succes?

Lees hier verder

9 januari 2023

In onze keuken hangt al jaren een poster met de tekst "Niks moet, niksen mag".

Als bezige bij, gaat het mij niet makkelijk af, dat niksen.
En dan is het zomervakantie, lopen de temperaturen op en denk ik, ‘jaaaaa, “niks moet, niksen mag”!
Lees hier verder

18 juli 2022

Als ik met een team samenwerk, denk ik weleens ‘we zijn net holbewoners’. Ehh….. begrijp me niet verkeerd! Ik bedoel, dat we echt gewoontedieren zijn. En dat dat meestal handig is in ons leven en werk, maar dat dat ons als groep ook belemmert in onze verandering.
Lees hier verder

13 juni 2022


Over de aangeboden plek, magische plek en dienende plek
De klant staat voor mij voorop. En dus voer ik de opdracht niet klakkeloos uit, maar stel ik deze eerst ter discussie. Klinkt tegenstrijdig, maar toch doe ik.
Lees hier verder

16 mei 2022