Blog

Dominostenen en teamcoaching: de impact van je interventie

Dominostenen

Stephen Morris laat in (youtu.be/y97rBdSYbkg) zien dat met het aantikken van een dominosteentje van 5 mm even later een domino steen van 1 meter met een zwaarte van ca. 45 kg omvalt. Elke dominosteen is in staat om een steen van 1,5x zo groot omver te duwen!

Hoe zit dat in teams?

Teamleden zijn geen dominostenen, en gelukkig maar, want als er één teamlid omvalt, wil je niet dat het hele team omvalt. Toch zie ik een waardevolle parallel tussen dominostenen en teamcoaching.
De eerste dominosteen heeft alleen effect op de volgende steen als de eerste steen goed gepositioneerd is, volledig gericht is op de volgende steen en met de juiste kracht in beweging wordt gebracht.

Als teamcoach ervaar ik dat ook.

Positie, richting, juiste energie

Als je iets in beweging wilt zetten, is het belangrijk om op de juiste plek positie in te nemen, de richting te bepalen en met de juiste energie een interventie in te zetten. Als je dát doet, is het effect groter dan waar je in eerste instantie op richtte.
En: pas de grootte van de interventie aan op de grootte van de beweging die je voor ogen hebt.

Andersom geldt het ook: als je mogelijkheden nog beperkt zijn, omdat je cirkel van invloed nog klein is, is het soms beter om je eerst te richten op een kleine beweging.

Met jouw eerste interventie breng je iets los, breng je iets op gang. Je maakt de cirkel van invloed steeds groter. Je kunt steeds grotere stenen in beweging brengen. En als dominostenen brengt het team ook zelf de beweging verder.

Hoe zit dat in jouw team? Zit jouw team muurvast? Weet je niet hoe je je team in beweging kan krijgen?
Neem dan direct contact met mij op voor een vrijblijvend verbindend gesprek. Samen kijken we wat er nodig is om het team weer soepel te laten samenwerken.

Wie mij goed kent weet dat ik helemaal los ga in Escaperooms. Samen pijlsnel puzzels oplossen om zo via verrassende nieuwe ruimtes de sleutel naar buiten te vinden. Maar is dit voor alle teams altijd een succes?

Lees hier verder

9 januari 2023

In onze keuken hangt al jaren een poster met de tekst "Niks moet, niksen mag".

Als bezige bij, gaat het mij niet makkelijk af, dat niksen.
En dan is het zomervakantie, lopen de temperaturen op en denk ik, ‘jaaaaa, “niks moet, niksen mag”!
Lees hier verder

18 juli 2022

Als ik met een team samenwerk, denk ik weleens ‘we zijn net holbewoners’. Ehh….. begrijp me niet verkeerd! Ik bedoel, dat we echt gewoontedieren zijn. En dat dat meestal handig is in ons leven en werk, maar dat dat ons als groep ook belemmert in onze verandering.
Lees hier verder

13 juni 2022


Over de aangeboden plek, magische plek en dienende plek
De klant staat voor mij voorop. En dus voer ik de opdracht niet klakkeloos uit, maar stel ik deze eerst ter discussie. Klinkt tegenstrijdig, maar toch doe ik.
Lees hier verder

16 mei 2022